117,1015

Softversko i informaciono inženjerstvo

Motivacija za studijski program je digitalna transformacija koja obuhvata korišćenje raznovrsnih, brzo promenljivih digitalnih tehnologija u svim segmentima ljudske delatnostii predstavlja vodeći, stalno rastući trend savremenog društva. Kruna digitalne transformacije su softverska rešenja, jer krajnji korisnici digitalnu transformaciju doživljavaju baš kroz upotrebu softvera u svojim profesionalnim aktivnostima i svakodnevnom životu.

Cilj studijskog programa Softversko i informaciono inženjerstvo je školovanje stručnjaka za razvoj složenih softverskih proizvoda sa primenom u raznorodnim oblastima od poslovnih sistemima, preko tehničkih sistema poput autonomnih vozila, javnih servisa zdravstva, obrazovanja i administracije, do socijalnih aktivnosti putem društvenih mreža kao što su Instagram i Fejsbuk i pojedinačne i kolektivne zabave putem kompjuterskih igrica. Pri tome je, zbog raznovrsnosti postojećih i enormne brzine razvoja novih digitalnih tehnologija, potrebno da diplomirani studenti budu osposobljeni da odmah po završetku školovanja razvijaju softver, rutinskom primenom najaktulenijih tehnologije, ali i da razumeju, prihvate i primenjuju tehnologije budućnosti koje će se tek pojavljivati u toku njihove profesionalne karijere.

Sadržaji predmeta na studijskom programu Softversko i informaciono inženjerstvo su prilagođeni ovim zahtevima. Svi predmeti struke (28 odukupno 32 predmeta) obuhvataju važne koncepte računarstva, programiranja i softverskog inženjerstva, dodatno objašnjene i ilustrovane kroz najsavremenije tehnologije koje te koncepte danas implementiraju. Studenti se osposobljavaju da algoritamski razmišljaju i da rutinski koriste savremene tehnologije i alate razvijajući softverska rešenja za probleme bliske onima sa kojima će se susretati u praksi. Problemi obuhvataju poslovne aplikacije, veb aplikacije, mobilne aplikacije, IoT aplikacije, GPS podržane aplikacije, gaming aplikacije, Block Chain aplikacije, aplikacije za inženerstvo podataka, itd. U toku studija savladavaju se brojni programski jezici (Python, Java, C++, JavaScript, SQL, Scala, itd.) što svršenim studentima obezbeđuje visoko konkurentnu poziciju na domaćem i internacionalnom tržištu rada. Za razvoj savremenog softvera potrebni su eksperti koji suvereno vladaju digitalnim tehnologijama i programerskim alatima, ali poseduju i znanja iz drugih oblasti poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja, proširene i virtuelne realnosti, block chain tehnologije, kao i specifična znanja iz domena primene softverskih rešenja koja razvijaju. Studijski program Softversko i informaciono inženjerstvo uključuje i ove sadržaje kao svoj sastavni deo.

Izvođenje nastave je praktično orijentisano što se ostvaruje putem laboratorijskih vežbi i projekata koji su sastavni deo svakog predmeta struke i prakse koja se ostvaruje u saradnji sa eminentnim softverskim kućama koje, pretežno, proizvode softver za međunarodno tržište. Evaluacija postignuća studenata je organizovana tako da su studenti obavezni da za najviše ocene urade softverske projekte koji odgovaraju realnim softverskim projektima iz prakse i realizuju se primenom najsavremenijih metodologija i tehnologija razvoja softvera.

Mogućnosti zapošljavanja diplomiranih studenata su izuzetne u zemlji i inostranstvu jer već dugo potražnja za ekspertima iz softverskog inženjerstva zauzima sam vrh na tržištu rada sa stabilnim trendom rasta. Na početku svoje karijere studenti mogu da očekuju zapošljavanje na pozicijama mlađih programera, sa kojih vrlo brzo napreduju do pozicija senior-programera a zatim sistem-analitičara, sistem-arhitekata, rukovodilaca timova za razvoj softvera, rukovodilaca razvojem softverskog proizvoda i najviših menadžerskih pozicija u firmama koje se bave razvojem softvera. Studijski program je koncipiran u skladu sa iskazanim kadrovskim potrebama i pravcima razvoja eminentnih softverskih firmi koje posluju u Srbiji i/ili inostranstvu i proizvode softver za međunarodno tržište, a sa kojima Univerzitet Singidunum ostvaruje poslovnu saradnji.

Studijski program Softversko i informaciono inženjerstvo obezbeđujekorpus znanja za nastavak stručnog usavršavanja kroz master studija u zemlji i inostranstvu, specijalističke studije, kratke cikluse i naučno usavršavanje kroz doktorske studije.

U cenu školarine su uključeni udžbenici za tekući semestar.

  • Knjigu predmeta studijskog programa preuzmite ovde.
  • Knjigu nastavnika studijskog programa preuzmite ovde.

Na sajtu upisa osnovih studija možete dobiti više informacija o studijskom programu i predmetima. Putem ovog sajta takođe možete obaviti i pretprijavu za upis na studijski program.

Za direktnu prijavu i upis na Univerzitet Singidunum kliknite ovdeNa sajtu upisa osnovih studija možete dobiti više informacija o studijskom programu i predmetima.

Univerzitet Singidunum © 2024