117,0490

Red Hat Akademija

Red Hat Akademija

Singidunum Univerzitet je član Red Hat Akademije od 2020. godine.

Red Hat, Inc. je američka multinacionalna softverska kompanija koja se bavi razvojem softverskih proizvoda otvorenog koda, među kojima je napoznatiji Linux operativni sistem. Sedište kompanije je u Raleigh-u u Severnoj Karlolini, SAD. Danas, Red Hat je poznat i po drugim alatima i projektima kao što su: Virtualization, CloudForms, OpenShift Container, OpenStack, JBoss Enterprise Application Platform, Fedora, GNOME i dr. Red Hat pruža usluge skladištenja, platforme operativnih sistema, middleware, aplikacija, proizvoda za upravljanje i usluge podrške, obuke i konsultacija.

 

Kakve koristi studenti imaju od Red Hat Akademije (RHA)?

Studenti imaju besplatan pristup kompletnom sadržaju Red Hat Akademije (RHA) i to online materijalima, lab hands-on vežbama, sa mogućnošću dobijanja besplatnih sertifikata o uspešno pohađanim kursevima, dok na komercijalne sertifikate dobijaju 50% popusta. Pored toga, RHA omogućava studentima da se registruju na Talent Network, odakle RH poslovni partneri mogu pretraživati potencijalne zaposlene. Više o Talent Network-u se može saznati na ovom linku.

Lista dostupnih kurseva za šk. god. 2023/2024:

 1. RH104 – Getting Started with Linux Fundamentals 9.1
 2. RH124 - Red Hat System Administration I
 3. RH134 - Red Hat System Administration II
 4. RH254 – Red Hat System Administration III 7
 5. RH294 - Red Hat Enterprise Linux Automation with Ansible
 6. DO101 – Introduction to OpenShift Applications 4.6
 7. DO180 - Red Hat OpenShift Administration I: Operating a Production Cluster 4.14
 8. DO188 – Red Hat OpenShift Development I: Introduction to Containers with Podman 4.12
 9. CL110 - Red Hat OpenStack Administration I: Core Operations for Domain Operators 16.1
 10. AD141 – Red Hat Training Presents – Introduction to Python Programming 9.0
 11. AD183 - Red Hat Application Development I: Programming in Java™ EE

Student je u obavezi da prvo pohađa “RH124 - Red Hat System Administration I”, a zatim “RH134 - Red Hat System Administration II”, nakon čega može da bira, po želji, naredni kurs sa liste ponuđenih.

Kako izgleda RHA video učionica >> LINK

 

Kako pristupiti RHA kursevima?


Koraci za pristup RHA kursevima su:

 1. Student prvo kreira svoj RH ID (što je Red Hat korisničko ime), prateći korake koji su dati na ovom linku. Student može da se registruje sa bilo kojim e-mailom.
 2. Student RHA instruktoru na Univerzitetu prosleđuje na email: RHID, email sa kojim se registrovao na RHA platformu i naziv željenog kursa. Red Hat Academy instruktor je prof. dr Angelina Njeguš, a e-mail je anjegus|mmnkk|singidunum.ac.rs.
 3. RHA instruktor registruje studenta na kurs, nakon čega od Red Hat Akademije student dobija email sa linkom za pristup kursu.
 4. Nakon pređenih 75% materijala, RHA studentu izdaje RH sertifikat.
 5. Nakon završenog jednog kursa, student ponavlja proceduru, tako što RHA instruktoru, na e-mail, šalje RHID, email i naziv narednog kursa.

Logujte se na academy.redhat.com. Kratko uputstvo za kretanje kroz platformu imate u dokumentu na ovom linku. Video uputstvo možete pogledati na ovom linku.

 

Da li želite da postanete student ambasador Red Hat Akademije (RHA) na Univerzitetu Singidunum?

Ukoliko ste motivisani i strastveni u korišćenju Red Hat tehnologija, možete se prijaviti za poziciju student ambasadora RHA programa na Univerzitetu. Student ambasador će biti u direktnom kontaktu sa RHA timom i raditi na negovanju uspeha RHA programa na Univerzitetu, što uključuje organizaciju događaja, prezentacije ka industrijama, vođenje tehničkih radionica koje podstiču upotrebu RH tehnologija među kolegama.

Da biste se uključili u ovaj program, instruktor Red Hat Academije u vašoj instituciji treba da vas nominuje putem RHA platforme za učenje (Red Hat Academy Learning Platform), na kartici "Manage Classes" i podacima o studentu. Jednom kada je student nominovan, regionalni menadžer RHA programa će vas direktno kontaktirati za dalje korake.

Univerzitet Singidunum © 2024